Weerbewaking

Door het typische zeeklimaat en de klimaatsveranderingen boven ons land, krijgen outdoor evenementen steeds vaker te maken met het veranderlijke weer in Nederland. Vooral in de zomer maanden kunnen zware regen en onweersbuien, harde wind, een langdurig droge periode of een hittegolf voor de nodige problemen zorgen. Met name de zware onweersbuien, harde wind, langdurige hitte en droogte hebben helaas in een aantal gevallen een stempel gedrukt op evenementen, naast de materiële schade heeft dit zware weer ook tot leed van bezoekers en organisatie geleid.
Met deze wetenschap, de klimaatverandering en het vaker voor komen van extremen, zien steeds meer veiligheidsregio's en gemeenten reden om het weer of extreemweer als een veiligheidsfactor op te nemen in de veiligheidsprocedures.

Weerstress

Omdat een festival en het weer onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, kan het weer een organisator veel stress opleveren. Zo kan het voorkomen dat een van de vele weerapps laat zien dat een regenbui in het komende uur over het festivalterrein trekt. Vertrouwend op die informatie wordt de call gegeven om poncho's aan de bezoekers uit te delen. Helaas blijkt het een kostbare call en blijft het gedurende het festival droog.
Ook de wind speelt een belangrijke rol tijdens een evenement, zeker wanneer er sprake is van open vuur of vuurwerk op en rond het podium. De windsnelheid is daarbij in het vuurwerkbesluit een harde eis, deze mag niet boven de 9 M/s uitkomen.

Monitoren van het weer

Meteo Diensten is gespecialiseerd in het monitoren van het weer op evenementen locaties. Dit doen wij vanuit een gecentraliseerde weerkamer of op de locatie zelf en daarbij maken wij gebruik van zogeheten hoge resolutie regenradars (grid 1km x 1km) en weerstations. De gegevens van het weerstation zijn live waarnemingen van het weer op de locatie. Denk hierbij aan de actuele temperatuur, windrichting en windsnelheid.

 

Volgende pagina >>